Självförsörjande trästuga revolutionerar vårt sätt att leva

Solceller på taket som ger ljus i lamporna. Vattentank under golvet som ger rent dricksvatten.

På bara 25 kvadratmeter kan du leva med allt du behöver utan att tära på jordens resurser. Uppfinningen är finsk, men dansk design finns väl representerad. Den danska designstilen och våra minimalistiska linjeavlopp passar nämligen som handen i handsken i de små stugorna, där ”less is more”.

Föreställ dig att du kliver in genom dörren till ditt hem och sätter dig vid matsalsbordet, som också är din säng och kan fällas in i väggen. Tänk dig att du duschar och lagar mat, väl medveten om att du inte slösar på jordens knappa resurser i onödan.

Detta är tänkandet bakom en revolutionerande finsk uppfinning. Ett slags stugor som är bara 25 kvadratmeter stora. Nyckelorden är det enkla livet, funktionalitet, naturen inpå knuten och självförsörjning uppdelat på två våningar. Inuti hittar du ett litet kök, sovrum/vardagsrum, duschhörna och toalett.

Det miljövänliga konceptet går under namnet Majamaja, och bakom uppfinningen står den finländska arkitekten Pekka Littow, som driver arkitektbyrån Littow Architectes.

Less is more

Idén fick Pekka Littow för några år sedan, när han skulle bygga en stuga till sig själv. En stuga som skulle ligga på en skyddad klippö i Helsingfors:
– Ön är inte bebyggd. Det vill säga att där saknas infrastruktur, kloaksystem och så vidare. Därför började jag fundera på hur man kan bygga en bostad på en sådan plats. Jag fick inspiration från olika platser, bland annat från militärens användning av ”off grid-system”. Detta ledde till den här stugan, där grundtanken är ”less is more”. Stugorna är självförsörjande, medan inredningen är toppfunktionell och tar så lite plats som möjligt. Inventarier och teknik är integrerade med varandra på olika sätt.

Träbostäderna, som bland annat drivs med solenergi och är försedda med vattentankar som renar och återanvänder vattnet, kan byggas på svårframkomliga och ociviliserade platser. I framtiden kan detta vara nödvändigt i utvecklingsländer utan centraliserad försörjning, berättar finska Tuomas Autio, som är en av grundarna:

– Stugorna passar perfekt i de delar av världen där rent dricksvatten och avlopp är långt ifrån standard. Vi har byggt några stugor i Helsingfors, och flera är på väg. Vårt mål är dock att skapa Majamaja-byar i hela världen. Det kommer miljön också att tacka oss för.

De hållbara stugorna finns i prefabricerade versioner och har justerbara fötter. På så vis kan de enkelt uppföras på önskad plats. Samtidigt kräver de ingen utgrävning i marken.

Dansk design passar perfekt

Enligt arkitekten är Majamaja ett uttryck för det enkla livet. Optimering av utrymmet och intelligenta lösningar som gör stugorna funktionsdugliga är därför avgörande. Detta omfattar allt från sängen i väggen till avloppet i duschhörnan – och här är dansk design och våra lösningar väl representerade:

– Den danska designstilen är mycket minimalistisk, och passar därför mycket bra för bostäderna. Jag har valt att installera linjeavlopp från Unidrain, eftersom de både lever upp till estetiken och kraven på funktion. Måtten passar så bra att jag har kunnat designa själva duschhörnan utifrån avloppen. Resultatet har blivit utmärkt och jag har fått god respons, förklarar Pekka Littow.

Det är inte bara i Helsingfors du kan stöta på stugorna och dansk design. Även på campusen Station F i Paris, som är den största i sitt slag i världen, har en demostuga ställts upp för allmän beskådan. Om några år kanske du kan se Majamaja-bostäderna överallt i världen.